Hastanemizde Palyatif Servisi 10 Yatak ile hizmet Vermektedir.
Palyatif Bakım Nedir?
Palyatif bakım merkezi, sağlık alanındaki önemli bölümlerden biridir. Ciddi veya yaşamı tehdit eden bir hastalığa sahip bireylerin daha iyi bir yaşam sürmelerini sağlamak ve konforlarını artırmak için palyatif bakım uygulanabilir. Palyatif uygulamalar, kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir; ancak genel olarak fiziksel, ruhsal ve eğitim içerikli bir bakım sunar. Hastaların isteklerini göz önünde bulunduran palyatif bakımın amacı, hastaların genel sağlık durumlarının daha iyi bir konuma gelmesidir. Bazen destekleyici bakım olarak da adlandırılan palyatif bakım, kronik bir hastalıkla yaşamak zorunda kalan hastaların yaşadığı semptomları ve stresi ele alır. Aynı zamanda hasta yakınları ve hasta bakıcıları için de destek sağlayabilir. Bireysel ihtiyaçlara göre şekillenen palyatif bakım planında birden fazla hedef belirlenir. Bu hedefler şu şekilde sıralanabilir:
- Hastaya uygulanan tedavinin yan etkileri dahil olmak üzere tüm semptomların hafifletilmesi
- Hastalığı yakından takip ederek ilerlemesini önlemek
- Maddi ve manevi ihtiyaçları belirlemek ve buna yönelik adımlar atmak
- Hastaya hastalıkla ilgili meydana gelen duygusal değişimlerle başa çıkması konusunda yardımcı olmak
- Hastalık için uygun olan tedavi yönteminin anlaşılmasında, tedavilere karar vermede ve bakım planını koordine etmede hastaya yardımcı olmak
- Hastaya bütüncül bir destek sağlamak için ek kaynakların belirlenmesi ve bunlara erişilmesi
Palyatif Bakım Hangi Hastalıklarla Uygulanır?
Palyatif bakım birçok hastalık için bir seçenek olabilir. Ancak genel olarak palyatif bakım gerektiren hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
Kanser: Kanser hastalığının hem semptomları hem de tedavisinde görülen yan etkiler hastaların yaşam kalitelerini sıklıkla olumsuz yönde etkiler. Bundan dolayı kanser hastaları için palyatif bakımı uygulanabilir. Ancak kanserde palyatif bakım kişiden kişiye göre farklılık gösteren bir bakım planı içerebilir. Bu bakım planları hazırlanırken dikkat edilen faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Kanserin türü
- Semptomlar
- Hastaya uygulanan tedavi şekli
- Hastanın yaşı
- Hastalığın gidişatı
Yakın zamanda kanser teşhisi konan bir hasta, görmüş olduğu kemoterapi veya radyasyon tedavisinin yan etkilerini kontrol altına almak ve ameliyattan sonra daha hızlı iyileşmek için palyatif bakım alabilir.
Kardiyovasküler hastalıklar: Kalp ve damar hastalıkları, kişinin yaşam kalitesini düşürerek günlük ihtiyaçlarını gidermesine engel olabilir. Palyatif bakım gerektiren bazı kardiyovasküler hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
Demans: Demans hastalığı, beyin fonksiyonların bozulmasına yol açarak bireyin yaşam kalitesinin düşmesine sebep olabilir. Demans hastalığı bir bireyde şu bölümleri büyük ölçüde etkiler:
- Hafıza ve bilişsellik
- Konuşma
- Yargılama ve değerlendirme
- Davranış
Demans ayrıca bireylerde yüksek kaygı ve strese sebep olabilir. Bireydeki demans durumu ilerledikçe aile üyeleri ve hasta bakıcılar hastaya bakmakta zorlanabilir. Bundan dolayı demans hastaları palyatif bakım alarak hem kendilerinin hem de aile üyelerinin yaşam kalitelerini yükseltebilir.
KOAH: KOAH, bireylerde solunum sıkıntısına sebep olan ve tedavi edilmediği takdirde daha ciddi rahatsızlıklara yol açabilen bir solunum yolları hastalığıdır. Palyatif bakım ile nefes almada güçlük çeken ve buna bağlı olarak yaşam kalitesi düşen hastalar için uygun bir bakım planı hazırlanabilir. Ayrıca nefes darlığı bireylerde yüksek kaygı ve uykusuzluğa da sebep olabilir. Palyatif bakım KOAH hastalığının nasıl yönetileceği konusunda da hastalara eğitim vererek onların yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlar.
Palyatif bakım genel olarak ömür boyu ciddi bir hastalık ile yaşamak durumunda kalan hastalar için uygun bir tedavi yöntemidir. Palyatif bakım, hem fiziksel hem de ruhsal bir refah sağlayarak hastaya bütüncül bir yarar sağlamayı hedefler. Bazı durumlarda hastalara cerrahi prosedürler de uygulanabilir. Palyatif cerrahi merkezi hastalar için uygun cerrahi işlemleri gerçekleştirerek onların sağlık durumunu iyileştirmeyi hedefler.